Tuesday, 18 June 2013

Mari kita pergi Maliau Basin di Tawau...BEST bah!!


Ini adalah salah satu gambar hutan hujan di Maliau Basin. Cantik kan? Maliau Basin terletak 190 kilometer dari Tawau, iaitu di area Kalabakan. Tak jauh tu, lebih kurang 2-3 jam perjalanan saja. Tempat ini sangat menarik dan digelar "The Lost World of Borneo".  Tapi sebelum nak masuk Maliau Basin ni, kena dapat kebenaran dari pihak Yayasan Sabah dulu ya. Tak boleh main terjah-terjah saja. Ini untuk keselematan anda semua juga. Okey, apa yang menariknya di Maliau Basin? Salah satu yang best adalah air terjun 7 tingkat yang terdapat di sana. Cuba tengok gambar di bawah ni. Ini salah satu dari air terjun itu, iaitu Giluk Falls.


Cantik tak? kalau tengok secara live lagi la best. Selain air terjun, Maliau Basin juga dipenuhi dengan pokok-pokok hutan hujan yang menjalar tinggi dan spesis tumbuhan dan burung-burung yang unik. Biasanya kalau nak ke sana, boleh ikut pakej group yang ditawarkan oleh syarikat Borneo Nature Tours. Penginapan selama 4 hari 5 malam biasanya hanya menelan belanja sebanyak RM2730 untuk dua orang dewasa. Ini tawaran khas untuk rakyat Malaysia. Kalau pelancong dari luar, lagi mahal. Jadi apa kata ambil kesempatan ini dan lawatlah tempat yang menarik ini. Lagipun dalam negara sendiri kan.

Jadi, apa tunggu lagi. Cuti nanti bawa lah keluarga anda melawat "The Lost World of Borneo" ini. Kami di Kereta Sewa Tawau J3 sentiasa bersedia menunggu kedatangan anda dengan kereta-kereta sewa kami :)


No comments:

Post a Comment