Monday, 24 June 2013

Apa Perasaan anda Kalau Terjumpa Pelintas Jalan Yang Sudahlah Bodoh, Sombong Lagi? Only In Tawau.


Apa yang dimaksudkan dengan pelintas jalan yang sudahlah bodoh, sombong lagi? Okey, nanti saya jelaskan. Baru-baru ni, semasa menyerahkan kunci kereta sewa semula kepada kami. penyewa dari luar Tawau ni terus saja bertanya, "memang begini ke orang-orang Tawau, kalau melintas jalan slow saja. Sudahlah slow, buat-buat tak nampak kereta lagi?" Saya terus tergelak hehehe... sebab memang betul apa yang disebutkan oleh encik penyewa tersebut. Mungkin kita di Tawau sudah biasa dan lali, tapi bagi orang luar, mungkin itu situasi yang sangat meng-GERAM-kan :)

Kalau nak tahu, 99% pelintas jalan atau pejalan kaki di Tawau ini memang ada masalah attitude. Apa masalah itu? Masalah bodoh sombonglah. Jangan tak tau, orang Tawau kalau melintas jalan, memang akan buat jalanraya tu macam rumah sendiri. Sudahlah slow motion, buat deq lagi tu. Mereka tau kereta takkan berani langgar punya, jadi mereka makinlah menjadi-jadi. Kadang-kadang kalau kita hon, kita ni lagi akan dibagi jelingan maut. 

Hanya segelintir sahaja warga Tawau yang ada rasa tanggungjawab bila melintas jalan. Antaranya adalah saya sendirilah (ini fakta, bukan auta ya). Selain itu, murid-murid sekolah rendah juga adalah antara mereka yang pandai melintas jalan. Selain daripada yang disebut diatas, minta maaflah. Jalan itu mereka yang punya ya. Lebih-lebih lagi kalau budak-budak perempuan belasan tahun bersama geng-geng mereka yang melintas jalan. So perasan tahap gaban. Mereka ingat orang perati sangatlah mereka tu, jadi mereka pun dengan kadar kelajuan kura-kura melintas jalan. Ini semua adalah kisah benar. Dan inilah apa yang saya kategorikan sebagai pelintas jalan yang sudahlah bodoh, sombong lagi. Apakah perasaan anda bila terjumpa mereka ini? Only in Tawau saja ya. 

No comments:

Post a Comment