Baca Ini Dulu Sebelum Menyewa Kereta

Kereta yang disewa TIDAK BOLEH sama sekali dipandu keluar dari kawasan yang ditetapkan. Buat masa ini, kereta sewa hanya boleh dipandu SEHINGGA KE LAHAD DATU SAHAJA. Sekiranya kereta dipandu keluar dari Lahad Datu, kami akan mengenakan caj denda sebanyak RM2.00 setiap kilometer yang akan dikira bermula dari tengah bandar Lahad Datu. Bagi yang menggunakan jalan Merotai-Kalabakan untuk membawa kereta keluar dari daerah Tawau, caj denda akan dikenakan bermula dari Kg. Iban Merotai.

Kereta yang disewa TIDAK BOLEH digunakan sebagai "kereta sapu" atau kenderaan pengangkut barang (berbayar).

Kereta sewa TIDAK BOLEH membawa lebih penumpang dari jumlah penumpang yang dibenarkan dalam undang-undang. (cthnya kancil, wira had 5 orang penumpang).

Kereta sewa TIDAK DIBENARKAN membawa lebihan muatan melebihi kapasiti yang mampu dibawa oleh kereta. (cthny kancil tidak boleh membawa penumpang+muatan melebihi 500kg).

Kereta sewa TIDAK DIBENARKAN SAMA SEKALI membawa serta meletakkan barang & penumpang diluar dari badan kenderaan, cthnya seperti diatas bumbung kereta.

Kereta sewa TIDAK BOLEH digunakan untuk "tow" atau tarik kenderaan lain, trailer atau barang berat berlebihan tanpa KEBENARAN BERTULIS dari pihak pemberi sewa.

Kereta sewa TIDAK BOLEH terlibat dengan sebarang aktiviti perlumbaan haram atau perlumbaan sah. 

Kereta sewa TIDAK BOLEH digunakan untuk sebarang aktiviti yang menyalahi undang-undang negara Malaysia seperti merompak, mencuri, menyeludup, menculik, membunuh.

Kereta sewa TIDAK BOLEH dikendalikan dalam apa jua keadaan yang cuai dan merbahaya, cthnya memandu dalam keadaan mabuk, memandu dengan laju atau melanggar lampu isyarat.

Kereta sewa sama sekali TIDAK BOLEH dipandu selain daripada orang yang telah menandatangani surat perjanjian untuk menyewa tanpa KEBENARAN BERTULIS dari pemberi sewa.

Kereta sewa yang terlibat dalam kemalangan semasa dalam tempoh sewaan dan di mana kemalangan itu disebabkan 100% oleh kecuaian penyewa, maka segala kos pembaikan kereta tersebut akan ditanggung oleh penyewa.

Kereta sewa yang dikenakan saman semasa dalam tempoh yang disewa oleh penyewa; saman itu akan ditanggung sepenuhnya oleh penyewa tanpa ada liabiliti kepada pihak yang memberi sewa.

Bayaran sewa kereta tetap akan diambil walaupun kereta dikembalikan lebih awal. Bayaran tetap dikira selama 1 hari selepas kereta sewa diambil melebihi 6 jam oleh penyewa. Sekiranya kurang dari 6 jam, sewa kereta akan dikira mengikut jam.


No comments:

Post a comment