Wednesday, 9 March 2016

Sistem Tempahan Kereta Sewa Tawau J3

Kereta Sewa Tawau J3 Booking System


Apakah sistem tempahan kereta sewa Tawau J3? Ok, ramai yang bertanyakan kami bagaimana kami uruskan tempahan kereta sewa kami. Mungkin agak rumit kalau kereta sewa semakin banyak dan tiada sistem yang teratur, pasti akan ada booking yang terlepas pandang nanti. Masa mula-mula start bisnes kereta sewa dulu, kami guna sistem manual saja. Tiap booking kami tulis satu-satu di whiteboard. Memang leceh tahap gaban. Penat dan serabut tak payah cakap lah.

Akhirnya kami mula terfikir apa cara yang paling mudah untuk melakukan semua ini? Ada banyak car rental booking system yang dijual di luar sana, tapi semuanya mahal. Kalau ada yang murah pun, bukan senang nak digunakan. Dipendekkan cerita, kami gunakan apa yang ada. Kami gunakan MS Excel. Lagipun benda ni percuma. Mula-mula tu kami buat jadual biasa-biasa saja, key-in secara manual. Tapi tiap kali ada customer call, kami kena buka laptop baru dapat check. Kami tak dapat bagi jawapan pantas pada customer. Kami pun fikir, macam mana nak masukkan jadual ni dalam handphone? Ala-ala apps begitu. Jadi senang nak check tiap kali customer tanya. Nak key-in pun tak perlu buka laptop, guna handphone pun boleh.

Akhirnya, kami dapat jawapan apabila buat banyak search di google. Jawapannya adalah guna VBA atau Visual Basic Application di MS Excel. Kami ubahsuai jadual kami seperti apps car rental yang ada di google play. Favourite kami adalah Gimin. Kami copy lebih kurang sama dan akhirnya dapat juga kami membuat sebuah sistem tempahan kereta sewa yang mudah untuk kami gunakan. Ramai customer selalu takut-takut dan tak konfiden bila dah buat booking. Takut kami tak tulis atau lupa pada tempahan mereka. Untuk makluman, sejurus saja kami dapat info yang kami perlukan dari penyewa seperti nama, no kad pengenalan, masa/tarikh ambil serta pulangkan kereta, booking itu serta merta kami key-in ke dalam handphone kami. Dan tiap tempahan kami pasang reminder 24 jam sebelum tarikh penyerahan kereta. Jadi confirm tak lupa punya.

Jadi pada semua customer yang buat tempahan dengan kami, jangan risau. Tempahan anda selamat dengan kami. Kami takkan terlupa. Jadi tunggu apa lagi? Silakan buat tempahan sekarang, Harga confirm murah ni ;)


Tempah kereta sewa anda sekarang:
H/P: 014-9669-359 (call/sms/whatsapp)
Latitude/Longitude (gps): 4.251975, 117.899459

No comments:

Post a comment